Domácí uzení se stalo trendem

Možná to nebude dlouho trvat a opět bude platit: „Co Čech, to domácí uzenář.“ Zhruba před 30 lety bylo zcela běžné, že se v domácnostech udilo. Jak maso a výrobky z vlastních malochovů, tak výrobky z koupeného masa. V kurzu byly domácí zabijačky a s nimi šel ruku v ruce i trend uzení.

Vlna zájmu o uzení u nás po roce 1989 postupně upadala. Naopak skokově rostl zájem o grilování. Ani jednomu z těchto kulinářských trendů sice nefandí propagátoři zdravé výživy, ale na rovinu, je jen málo lidí, kteří dovedou těmto pochoutkám odolat. Navíc i u uzenin platí, že jde hlavně o správnou míru konzumace a jako u mnohého, domácí může být skutečně zdravější, protože si uhlídáme kvalitu vstupních potravin i samotného uzení.

Kde se vzala nová vlna zájmu o domácí uzení?

Už na přelomu tisíciletí byl vidět první záchvěv návratu k tradici uzení. Ten způsobil zejména nedostatek kvalitních uzenářských výrobků. Uzené již nemělo tradiční strukturu masa a mnoho lidí tak oprášilo své domácí udírny. Skutečně skokový nárůst však přišel s trendem ze Spojených států zhruba před čtyřmi lety, odkud k nám již dříve dorazil i trend grilování.

Velkou změnu přinesly cenově dostupnější elektrické udírny umožňující jednoduché a kvalitní uzení i široké laické veřejnosti .

Ono totiž postavit udírnu doma na zahradě není ani příliš levné, a už vůbec ne snadné. Touha Čechů po domácím uzeném tak zůstávala dlouhá léta spíše v podobě snů a na realitu ji proměnily až kvalitní hotové udírny. Nejen ty klasické pro topení dřevem, ale i praktické elektrické. Ani u nich nepřijdeme o aroma dřeva či kouře. Navíc mají obrovskou výhodu. Vyudíte si v nich třeba i v bytovce na balkoně či na terase.

Mladí Češi mají nové hobby – učí se udit

O návrat k uzení je zájem napříč generacemi. Ti starší mají někde v mysli zapsanou neopakovatelnou chuť domácích uzených klobás či vůni uzeného, ale i neduhy doma na koleně vybudované udírny. A tak než opravovat staré udírny, raději si pořizují moderní, hotové.

Pro mladší generaci se uzení stává hobby. Sledují sociální sítě o uzení, ale hlavně mají zájem dovědět se vychytávky dobrého uzení od starší generace – od svých rodičů i prarodičů. Tedy o těch, kteří obvykle udili sami. Stará tradice staví mladé Čechy do pozice, kdy se velice rychle stávají specialisty na uzení. Hobby tak mnohdy přerůstá i v podnikatelské záměry.

Uzenářské trendy se mění

Dříve se tradičně udily klobásy a maso, často třeba krkovice, která je jako uzenina velice oblíbenou. Zejména na Slovensku se udily rovněž podomácku vyráběné sýry. Dnes je repertoár uzenin ale mnohem pestřejší a hodně se experimentuje. Přispívá k tomu touha i z uzenin udělat zdravé jídlo, a tak se udí hojně třeba ryby. Mladí, často ženy, milují kulinářské experimenty. Takže proč si nevyudit třeba vařená vajíčka nebo dokonce houby. Ano, i ty lze při správné přípravě předvařením udit.

Jak na uzení? 100 lidí, 100 chutí

Nejde teď o to, poradit vám, jak správně udit. Spíš se chci vrátit k fenoménu sociálních sítí, kde se dnes lze o uzení dovědět tolik informací, že se v nich snadno ztratíte. Typické jsou diskuse o tom, jakým dřevem třeba udit v klasických udírnách. Někdo uznává pouze bukové dřevo na uzení, jiní udí na dřevu ovocných dřevin, třeba na švestce, někdo nedá dopustit na břízu a dub. Možností je hodně, a zatímco jeden konkrétní metodu zatratí, druhý vychválí až do nebes. Vypovídá to spíš o tom, že z uzení se skutečně může stát zajímavé hobby, a nakonec si ty své postupy najdete sami a budete vlastnit i své know how, pokud jde o uzení.

Podobně odlišné názory jsou i na přípravu masa na uzení. Sociální sítě jsou plné pro a proti, pokud jde třeba o používání rychlosoli k nasolení masa před uzením. Právě rychlosůl má schopnost masem dokonale projít a zachovat i po uzení jeho krásnou červenou barvu.

Zděné udírny jsou za zenitem

Tradičně bývaly glorifikované zděné udírny. Byly trvanlivé a bezúdržbové. Daly se používat celoročně, zejména pokud byly dobře zaizolované. Pořád narazíte na jejich zastánce, ale pravdou je, že jsou již spíše za zenitem. Nevýhody plechových udíren při uzení v zimě potlačily ty s izolací.

Koupit se dají hotové dřevěné udírny i udírny elektrické.

V prosklených udírnách si užijete pohled na krásně se udicí obsah, koupíte speciální udírny na ryby, kombinace grilu s udírnou, vyberete si statické i mobilní udírny. Skvělé možnosti nabízí již zmiňované elektrické udírny, kde lze chuť uzeninám dodávat štěpkou či briketami z různých dřevin (použití záleží od typu elektrické udírny). Tento typ udíren se velice snadno nahřeje a když si dostanete chuť vyudit si čerstvé ryby k sobotnímu obědu, prostě to dopoledne, třeba v sobotu, bez problému zvládnete.

Investice, která se vyplatí

Budování vlastní zděné udírny při dnešních cenách stavebního materiálu není nijak levnou záležitostí. Hotová udírna není dražší a je připravena hned k použití. Dá se používat obvykle téměř celoročně, minimálně však 9 měsíců v roce. Nezaizolované zhruba do -5 °C.

Vyberte si udírnu

Uzení probíhá při teplotách od 20 °C až do 100 °C. V Čechách se tradičně udí spíše při vysoké teplotě, ale stále více lidí využívá díky technologiím hotových profi udíren i pomalé uzení na nízkých teplotách. Tak si zaudíte třeba i máslo.

Na nízkých teplotách od 20 do 30 °C se udí zejména ryby. Nízká teplota je však vhodná i na sušení masa, která má zajímavě vysokou trvanlivost.

Teplým kouřem kolem 60 °C se udí zejména maso, které chceme více vysušit. A je jedno, jestli jde o maso či o klobásy.

Nakonec je zapotřebí zmínit uzení na teplotě mezi 80 a 100 °C. Obvykle uzení na takto vysoké teplotě předchází první fáze uzení na střední teplotě. Uzení je velice rychlé, a nakonec se ještě ve třetí fázi maso zauzluje při teplotě kolem 50 °C.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Přidejte se k nám

 
  86 objektů pro rybáře

Tip na zimní dovolenou

Vybavení pro rybáře

Cookies - Nastavení
Zde máte možnost přizpůsobit soubory cookies dle kategorií, jak vyhovují nejlépe Vašim preferencím.
Technické cookies
Technické cookies jsou nezbytné pro správné fungování webové stránky a všech funkcí, které nabízí a nemohou být vypnuty bez zablokování funkcí stránky. Jsou odpovědné mj. za uchovávání produktů v košíku, přihlášení k zákaznickému účtu, fungování filtrů, nákupní proces nebo ukládání nastavení soukromí. Z tohoto důvodu technické cookies nemohou být individuálně deaktivovány nebo aktivovány a jsou aktivní vždy.
Analytické cookies
Analytické cookies nám umožňují měření výkonu našeho webu a našich reklamních kampaní. Jejich pomocí určujeme počet návštěv a zdroje návštěv našich internetových stránek. Data získaná pomocí těchto cookies zpracováváme anonymně a souhrnně, bez použití identifikátorů, které ukazují na konkrétní uživatelé našeho webu.
Preferenční cookies
Preferenční cookies umožňují, aby si webová stránka zapamatovala informace, které mění, jak se webová stránka chová nebo jak vypadá. Je to například Vámi preferovaný jazyk, měna, oblíbené nebo naposledy prohlížené produkty apod.
Marketingové cookies
Marketingové cookies používáme my nebo naši partneři, abychom Vám dokázali zobrazit co nejrelevantnější obsah nebo reklamy jak na našich stránkách, tak na stránkách třetích subjektů. Pokud nevyjádříte souhlas s těmito cookies, neuvidíte v reklamních sděleních obsah ušitý na míru Vašim zájmům.
Souhlasím s využitím vybraných cookiesSouhlasím s využitím všech cookies